Al Jufferi Jamari Menerima Kecaman di Media Sosial – EscaBytes
Connect with us

Semasa

Al Jufferi Jamari Menerima Kecaman di Media Sosial

Published

on

Al Jufferi Jamari

Media Sosial Instagram Al Jufferi Jamari, Jaguh Silat Malaysia telah dihujani kecaman yang keras dari penyokong-penyokong Indonesia. Ia adalah susulan tindakan Al Jufferi yang tewas kepada pesilat Indonesia, Komang Harik Adi Putra mengambil keputusan menarik diri disaat akhir perlawanan.

Al Jufferi mengatakan bahawa juri bersikap berat sebelah dan hanya menyebelahi pesilat tuan rumah, Indonesia. Banyak mata yang sepatutnya diperolehi oleh beliau, ditidakkan oleh juri. Al Jufferi hanya menyalahkan juri semata-mata dan terus mengambil keputusan drastik untuk menghentikan perjuangan.
Di Instagram pula, tohmahan yang dihamburkan kepada Al Jufferi boleh disifatkan amat kejam dan melulu. Carutan demi carutan dilontarkan tanpa menerima pendirian Al Jufferi mengenai insiden di aksi final.

Lihat juga Dele Alli Challenge Kini Viral Selepas Keke Challenge

Namun ada penyokong Indonesia yang bersikap positif dan memberi kata-kata semangat kepada Al Jufferi.

Adakah ini mentaliti sebenar penyokong-penyokong Indonesia. Perselisihan faham yang berlaku digelanggang silat pun mahu dibawa ke media sosial? Tidak perlu stereotaip dan mengeruhkan lagi keadaan, Malaysia dan Indonesia haruslah sentiasa positif untuk menghidupkan semangat rumpun nusantara yang kian menghilang.
Imej komen kecaman di Instagram Al Jufferi boleh rujuk dalam galeri di akhir post ini.
Boleh rujuk ke laman Instagramnya disini

Instagram Al Jufferi JamariInstagram Al Jufferi JamariInstagram Al Jufferi JamariInstagram Al Jufferi JamariInstagram Al Jufferi JamariInstagram Al Jufferi JamariInstagram Al Jufferi JamariInstagram Al Jufferi JamariInstagram Al Jufferi JamariInstagram Al Jufferi JamariInstagram Al Jufferi Jamari

Politik

Dr Mahathir: Malaysia dan Singapura Seperti Kembar

Published

on

By

malaysia singapura kembar

Perdana Menteri Malaysia, Tun Dr Mahathir Mohamad menyifatkan hubungan antara Malaysia dan Singapura seperti saudara kembar.

“Malaysia dan Singapura seperti kembar, cuma mungkin saudara kembar yang lebih tua adalah sedikit lebih besar berbanding saudara kembar yang lebih muda.
“Seperti kebanyakan negara, akan ada perbezaan dan ada persaingan di antara kita.

“Bagaimanapun, ia akan membantu kami berkembang dengan lebih pantas,” katanya dalam catatan Facebook pada Khamis (6 Dis).

Dr Mahathir juga mengucapkan terima kasih kepada rakan sejawatannya dari Singapura, Lee Hsien Loong kerana menerima beliau di Sidang Kemuncak Asean bulan lepas.

Terdahulu, Menteri Pengangkutan Singapura Khaw Boon Wan mendakwa kapal-kapal kerajaan Malaysia telah menyerang perairan teritori di Tuas dengan 14 pencerobohan setakat ini.
Dalam satu kenyataan, beliau juga berkata Singapura telah memutuskan untuk melanjutkan Had Pelabuhan Singapura di luar Tuas menerusi Pemberitahuan Maritim dan Pelabuhan Singapura (Had Pelaburan) (Pindaan) 2018.

Lihat juga Hannah Delisha, Pelakon Comel Dambaan Peminat

Sumber: The Star

 

Jumlah Lawatan: 256
Continue Reading

Semasa

Perhimpunan Anti-ICERD: 6 Jalan Utama Tutup

Published

on

By

anti icerd

Enam jalan utama di ibu negara akan disahkan tutup pada hari Sabtu kerana Perhimpunan Anti International Convention for the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (ICERD) atau Konvensyen Antarabangsa bagi Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Perkauman.

Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Mazlan Lazim berkata jalan raya itu ialah Jalan Hishamuddin, Jalan Leboh Pasar, Jalan Tun Perak, Jalan Tuanku Abdul Rahman, Jalan Raja Laut dan Bulatan Dato ‘Onn.
“Jalan raya akan ditutup dari pukul 6 pagi pada hari Sabtu. Peserta perhimpunan akan dibenarkan berkumpul dari Jalan Raja, di hadapan bangunan Sultan Abdul Samad, sehingga Jalan Tuanku Abdul Rahman (berhampiran Sogo).

“Peserta juga dinasihatkan memarkir kenderaan mereka di luar kawasan di mana mereka akan berkumpul untuk mengelakkan kesesakan lalu lintas,” katanya pada sidang akhbar di ibu pejabat polis bandar raya itu.

Mazlan berkata, selain kawasan ini, polis juga akan mengawal lalu lintas dari Masjid Wilayah Persekutuan ke Pintu 3 Istana Negara untuk memorandum yang dijangka diserahkan kepada istana.

“Memorandum itu akan diserahkan oleh persatuan silat dan mereka akan berkumpul di masjid antara pukul 10 pagi dan tengah hari. Polis menganggarkan kira-kira 300 orang akan berkumpul di sana untuk menyerahkan memorandum itu,” katanya.
Mazlan menasihati peserta perhimpunan bahawa lebih baik jika mereka menggunakan pengangkutan awam untuk sampai ke kawasan itu.

“Jika anda perlu memandu di sana, jangan letak kenderaan anda di sepanjang jalan. Kami akan mengeluarkan saman dan juga mengangkut kenderaan anda.

“Jangan memprovokasi sesiapa pun, berkumpul dengan aman, jangan membawa apa-apa senjata dan di atas semua, ikut semua arahan anggota polis yang bertugas,” katanya.

Mazlan berkata polis akan mengambil tindakan terhadap mana-mana individu yang menimbulkan masalah kepada orang lain, menyebabkan masalah, mengancam ketenteraman awam atau memecahkan mana-mana undang-undang.
“Anggota masyarakat juga diminta untuk bekerjasama dengan tidak menyebarkan sebarang spekulasi atau khabar angin yang boleh mengancam ketertiban umum. Sekiranya ada pertanyaan, orang ramai boleh menghubungi ibu pejabat polis Dang Wangi di 03-26002222 atau ibu pejabat polis Brickfields di 03-22979268, “katanya.

Lihat juga PTPTN Laksana Potongan Gaji bermula 1 Januari 2019

Sumber: NST

Continue Reading

Semasa

PTPTN Laksana Potongan Gaji bermula 1 Januari 2019

Published

on

PTPTN

Bertabahlah…Potongan gaji bagi pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) bagi peminjam berpendapatan RM2,000 sebulan akan bermula pada 1 Januari depan. Menurut Menteri Pendidikan, Dr Maszlee Malik, bayaran pinjaman akan meningkat seiring pendapatan diperoleh peminjam.

Pengecualian Bayar Balik Pinjaman

“Pengecualian bayaran balik pinjaman turut dikhususkan buat peminjam yang memperoleh Ijazah Sarjana Muda Kelas Pertama.

“Selain itu, Kabinet bersetuju memberi pengecualian kepada pelajar cemerlang kelompok M40.

“Doakan kewangan negara kembali pulih supaya kerajaan boleh tunaikan janji manifesto Pakatan Harapan (PH) untuk menangguhkan pembayaran semula sehingga gaji peminjam mencecah RM4,000,” katanya kepada pemberita di lobi Parlimen, hari ini.

Potongan Pada Kadar 2%

Kabinet memutuskan potongan gaji ke atas peminjam PTPTN pada kadar dua peratus atau RM40 sebaik gaji mereka mencecah RM2,000. Dalam pembentangan Belanjawan 2019, Menteri Kewangan, Lim Guan Eng, mengumumkan kerajaan akan melaksanakan potongan gaji berjadual antara dua hingga 15 peratus kepada peminjam yang berpendapatan melebihi RM1,000 sebulan.
Dibantah Persatuan Pelajar

Pengumuman itu mendapat bantahan ramai terutama persatuan mewakili pelajar dan penuntut universiti yang mendesak syarat itu dikaji semula.

Apa-apa pun pada admin bila kita dah berhutang sepatutnya dibayar semula. Benda simple je sedangkan dalam Al-Quran pun berulang-kali disebut tentang ‘Hutang’. Admin faham korang yang tak puas hati ni sebab nak tuntut janji manifesto kerajaan PH tapi apa boleh buat. Harap bertabahlah ya dan kuatkan lagi semangat menabung untuk melunaskan hasrat bercuti ke Krabi dan Jeju Island.

Sumber: Berita Harian 

 

Lihat berita mengenai Adib Semakin Stabil, Dipindahkan Ke IJN Semalam
Continue Reading

Trending

'Like' Facebook Page Escabytes