Mohd Sabu: Saya Tidak Akan Melindungi (dia) Daripada Undang-undang – EscaBytes
Connect with us

Politik

Mohd Sabu: Saya Tidak Akan Melindungi (dia) Daripada Undang-undang

Published

on

Mohamad Sabu, Presiden Parti Amanah Negara (Amanah) sekali lagi menegaskan beliau tidak akan melindungi anak lelakinya, Ahmad Saiful Islam Mohamad, 31 tahun, yang ditahan kerana positif ganja baru-baru ini daripada undang-undang. “Tidak ada masalah, itu kita serah kepada undang-undang. Saya tidak akan melindungi (dia) daripada undang-undang. Saya serah kepada pihak polis.”

“Macam anak orang lain juga, tiada yang istimewa. Kami menteri sekarang bukan nak lindungi anak-anak,” katanya. Mohamad Sabu yang juga Menteri Pertahanan berkata demikian ketika ditanya berhubung isu penangkapan anaknya itu, sama ada ia akan menjejas peluang Pakatan Harapan (PH) dalam kempen Pilihan Raya Kecil (PRK) Cameron Highlands.
Katanya, isu itu tidak akan menjadi liabiliti untuk PH meraih kemenangan dalam PRK 26 Jan nanti. Tambahnya lagi, tidak ada masalah bagi jentera PH untuk memenangi hati dan peratusan undi pengundi, terutama di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Jelai yang disandang oleh Menteri Besar Pahang Wan Rosdy Wan Ismail.

Ditanya mengenai keyakinan pengundi di Felda Sungai Koyan akan menyokong PH, Mohamad yakin kawasan itu akan menyaksikan peratusan tinggi undi berikutan peti undi di kawasan itu mencatat kemenangan tipis iaitu 44 undi pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14) yang lalu.

“Kita akan tumpu dari rumah ke rumah kerana kita yakin isu yang akan mereka (pembangkang) mainkan adalah isu perkauman yang kita tahu banyak yang tak betul,” katanya.

PRK Cameron Highlands diadakan berikutan keputusan Mahkamah Pilihan Raya bahawa kemenangan calon MIC Datuk C. Sivarrajh dalam PRU14 adalah terbatal.
Lihat Juga: Tarif Air Dijangka Naik!!

Sumber: Astro Awani

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Politik

Tarif Air Dijangka Naik Tahun Ini – Menteri

Published

on

By

Menteri Air, Tanah dan Sumber Asli, Dr A Xavier Jayakumar berkata bahawa kenaikan tarif air perlu dilaksanakan bagi menjaga kepentingan pengguna untuk mendapatkan air berkualiti serta menjamin industri berkenaan daripada sudut perkhidmatan.

Kadar tarif air mungkin akan dinaikkan secara berperingkat tahun ini selaras dengan usaha kerajaan untuk menstruktur semula industri perkhidmatan bekalan air di negara ini.
Lepas ni kira boleh minum terus dari dari paip la ya? Tak payah pakai Coway ke, Cuckoo ke?

Dr A Xavier Jayakumar juga menjamin bahawa kenaikan ini tidak akan membebankan rakyat dan kami akan berunding dengan semua (kerajaan) negeri. Beliau menambah lagi, kementeriannya bersama Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) sedang berunding dengan beberapa kerajaan negeri untuk mendapatkan persetujuan semua pihak sebelum dilaksanakan.

“Kita telah mengemukakan ‘business plan’ kepada mereka (kerajaan negeri). Sekarang kerajaan negeri berbincang antara mereka…ada tanda menunjukkan mereka (kerajaan negeri) setuju untuk menaikkan tarif air,” katanya. Kenaikan kadar tarif air masih belum ditetapkan kerana setiap negeri mempunyai kadar tarif yang berbeza, tambah beliau.

Apakah business plan itu? Rakyat perlu tahu untuk menjustifikasi kenaikan kadar air ini. Dah la gaji naik sikit, harga barang naik, air pun naik juga. Tukar kepada SST pun tidak dapat kurangkan harga barangan.
Lihat juga Hannah Delisha pelakon dambaan netizen

Sumber: HMetro

Continue Reading

Politik

Dr Mahathir: Malaysia dan Singapura Seperti Kembar

Published

on

By

malaysia singapura kembar

Perdana Menteri Malaysia, Tun Dr Mahathir Mohamad menyifatkan hubungan antara Malaysia dan Singapura seperti saudara kembar.

“Malaysia dan Singapura seperti kembar, cuma mungkin saudara kembar yang lebih tua adalah sedikit lebih besar berbanding saudara kembar yang lebih muda.
“Seperti kebanyakan negara, akan ada perbezaan dan ada persaingan di antara kita.

“Bagaimanapun, ia akan membantu kami berkembang dengan lebih pantas,” katanya dalam catatan Facebook pada Khamis (6 Dis).

Dr Mahathir juga mengucapkan terima kasih kepada rakan sejawatannya dari Singapura, Lee Hsien Loong kerana menerima beliau di Sidang Kemuncak Asean bulan lepas.

Terdahulu, Menteri Pengangkutan Singapura Khaw Boon Wan mendakwa kapal-kapal kerajaan Malaysia telah menyerang perairan teritori di Tuas dengan 14 pencerobohan setakat ini.
Dalam satu kenyataan, beliau juga berkata Singapura telah memutuskan untuk melanjutkan Had Pelabuhan Singapura di luar Tuas menerusi Pemberitahuan Maritim dan Pelabuhan Singapura (Had Pelaburan) (Pindaan) 2018.

Lihat juga Hannah Delisha, Pelakon Comel Dambaan Peminat

Sumber: The Star

 

Jumlah Lawatan: 5
Continue Reading

Politik

Cukai Pintu di Terengganu Dihapuskan

Published

on

cukai pintu

Berita baik buat rakyat Terengganu. Tiada lagi cukai pintu yang perlu dibayar mulai tahun depan. Ia telah diumumkan Kerajaan negeri melalui Menteri Besar, Dr Ahmad Samsuri Mokhtar ketika membentangkan Belanjawan Terengganu 2019 di Dewan Undangan Negeri (DUN) baru-baru ini.

Dalam pembentangan itu, Ahmad Samsuri telah mengumumkan perkara mengenai pengecualian cukai taksiran. Kiraan cukai tertunggak juga dihapuskan bagi semua premis kediaman berkuat kuasa 1 Januari 2019.
Penuhi Janji Manifesto

Langkah menghapuskan cukai pintu itu dilaksanakan bagi memenuhi janji manifesto PAS pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14). Menurut Ahmad Samsuri, inisiatif itu membabitkan peruntukan sebanyak RM14.7 juta setahun.

Masih Mampu Menampung

“Memanglah pengecualian cukai ini akan sedikit sebanyak memberi kesan, tetapi kita yakin akan dapat menampungnya menerusi prestasi cekap PBT (pihak berkuasa tempatan),” 

Lagi Berita Gembira Buat Orang Ganu

Menteri Besar Terengganu itu juga mengumumkan pelaksanaan Program Pemberian RM300 untuk belia anak Terengganu mendapatkan lesen motosikal.

“Belia digalakkan memiliki lesen motosikal selaras dengan pematuhan undang-undang jalan raya dan membuka peluang lebih luas untuk pemilikan kerjaya,”

Bukan itu sahaja, sebanyak RM17 juta diperuntukkan untuk mengagihkan Kad Sejahtera bernilai RM500 setahun kepada setiap keluarga daripada golongan miskin.

“Kad ini membolehkan mereka menerima perkhidmatan wad kelas ketiga percuma di hospital kerajaan selain boleh digunakan untuk mendapatkan rawatan kesihatan di klinik swasta,” 

Untunglahhh rakyat Ganu, rakyat negeri lain entah bila la nak merasa…hehehe

 

Lihat juga berita mengenai Rusuhan di Kuil USJ.
Continue Reading

Trending

'Like' Facebook Page Escabytes