Penulisan Jawi dan Khat Bakal diperkenalkan di Sekolah? – EscaBytes
Connect with us

Politik

Penulisan Jawi dan Khat Bakal diperkenalkan di Sekolah?

Published

on

Share the News!

Penulisan jawi dan khat bakal diperkenalkan di Sekolah. Menteri Pendidikan Menteri Pelajaran, Dr Maszlee Malik telah memaklumkan kesediaannya untuk mempertimbangkan keperluan kaligrafi lain selain khat atau tulisan jawi dalam kurikulum sekolah.

Malaysia terdiri dari pelbagai kaum dan etnik yang masing-masing mempunyai seni tersendiri. Beliau berkata isu ini adalah menarik untuk dibincangkan secara terperinci. “Ia menarik untuk membincangkan isu ini memandangkan pendidikan seni kami menekankan elemen artistik dari pelbagai kumpulan etnik di Malaysia,” katanya.
Isu baru-baru ini telah dikemukakan berikutan cadangan Kementerian Pendidikan (MOE) untuk memperkenalkan penulisan khat atau jawi dalam kurikulum sekolah dan walaupun menerima reaksi bercampur-campur, kementerian itu menegaskan bahawa pengenalan khat dalam Bahasa Melayu tertakluk akan dilaksanakan tahun yang dijadualkan.

Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad mengalu-alukan pengenalan khat dan menyifatkan bantahan datang dari sebahagian kecil masyarakat. Dilaporkan beliau mengatakan bahawa kerajaan sentiasa mematuhi dasar kemakmuran bersama dan tidak pernah menghalang penggunaan penulisan bahasa lain.

Menteri Pendidikan berkata beliau telah bertemu dengan editor media cetak dan elektronik berbahasa Cina untuk membincangkan dan menghuraikan pengenalan tulisan jawi, bahawa beberapa perkara telah diperbaiki supaya pengajaran tidak akan membebankan lagi pelajar dan guru.

Namun begitu, Pengerusi DAP Sarawak, Chong Chieng Jen mencadangkan penggunaan penulisan khat yang dijadualkan pada tahun depan harus ditawarkan sebagai subjek alternatif terutama di sekolah-sekolah Cina jenis.
Chong, yang juga Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, berkata sejak MoE mengeluarkan kenyataan untuk melaksanakan penulisan khat untuk pelajar Tahun Empat sebagai sebahagian daripada subjek Bahasa Melayu, ia telah menerima reaksi bercampur-campur terutamanya dari masyarakat Cina di Sarawak . “Oleh itu, pada masa ini saya fikir pelaksanaannya tidak sesuai dan saya akan membawa suara majoriti Sarawak ke mesyuarat kabinet minggu depan untuk perbincangan,” katanya.

Lihat juga: Destinasi Korea jadi Buruan Rakyat Malaysia

Sumber: MalayMail

Continue Reading