RM10 Billion Untuk Beli Kampung Baru - Menteri Wilayah Persekutuan – EscaBytes
Connect with us

Politik

RM10 Billion Untuk Beli Kampung Baru – Menteri Wilayah Persekutuan

Published

on

10b beli kampung baru
Sumber KiniTV
Share the News!

Menteri Wilayah Persekutuan melihat kemungkinan memerlukan suntikan dana berjumlah antara RM6 bilion hingga RM10 bilion jika bercadang untuk membeli tanah di Kampung Baru, Kuala Lumpur untuk tujuan pembangunan.

Khalid Abdul Samad berkata kementerian kini mengkaji mekanisme terbaik untuk mendapatkan dana termasuk kemungkinan membenarkan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) mengeluarkan bon bandar atau sukuk seperti yang diamalkan di negara maju.
“Hanya ada satu masalah untuk membangunkan Kampung Baru, wang yang mencukupi perlu untuk membeli tanah seluas 250 ekar dari pemilik tanah supaya dapat membangunkan pendekatan yang teratur dan bersepadu mengikut pelan induk.”

“Bagaimanapun, dana yang diperlukan adalah berdasarkan syarat semua pemilik tanah bersetuju untuk menerima tunai sebagai rundingan untuk mengambil alih tanah mereka untuk dibangunkan oleh pemaju yang dilantik,” katanya dalam satu sidang media di kementeriannya di sini hari ini sempena satu tahun Pakatan Harapan memerintah.”

Khalid berkata tanah yang diperoleh secara langsung oleh pemaju dan kemudiannya dibangunkan secara individu tidak akan membawa kepada pembangunan terancang dan bersepadu.

Malah, Khalid berkata maklum balas yang diperolehnya mendapati penduduk Kampung Baru secara amnya lebih berminat jika tanah itu diperoleh oleh kerajaan untuk pembangunan berbanding pembelian oleh pemaju swasta.
Oleh itu, beliau meletakkan Petunjuk Prestasi Utama (KPI) untuk menyelesaikan isu pembangunan Kampung Baru ini dan berharap ia akan mendapat kerjasama dan persetujuan penduduk di kawasan itu.

“Sekiranya kita membenarkan Kampung Baru menjadi kawasan yang teruk yang memandang pemandangan kampung Melayu di mata pelancong. ia akan memberi manfaat kepada sesiapa sahaja apabila tanah itu sangat berharga dan boleh memberi manfaat kepada penduduk, “katanya.

Lihat juga: Makanan Rare Orang Malaysia

Sumber: TheSunDaily
Continue Reading
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply