Gempar: Rusuhan di Kuil USJ, Bukan Isu Perkauman! – EscaBytes
Connect with us

Semasa

Gempar: Rusuhan di Kuil USJ, Bukan Isu Perkauman!

Published

on

Rusuhan Kuil Bukan Perkauman
Share the News!

Gempar!! Berlaku kejadian rusuhan di sebuah kuil dekat USJ, namun ia bukan rusuhan kaum dan tiada kematian telah dilaporkan setakat ini. Bagaimanapun, dua lelaki berusia 30 tahun mengalami kecederaan akibat rusuhan yang berlaku di Kuil Sri Mariamman di USJ25, Putra Heights, di sini awal pagi ini.

Ketua Polis Selangor Datuk Mazlan Mansor dalam memberikan maklumat tentang apa yang berlaku berkata siasatan menyeluruh sedang dijalankan.
“Dalam kes ini, tidak ada elemen perkauman, apa yang berlaku adalah salah faham antara dua kumpulan. Ini adalah kes terpencil dan berkaitan dengan penempatan semula kuil ini,” katanya.

Menurut seorang saksi juga menegaskan bahawa ia insiden ini bukanlah berlaku kerana isu perkauman. Dikatakan sekumpulan gangster telah diarahkan oleh pihak pemaju kawasan terbabit.

“Orang ramai dinasihatkan untuk berhenti berkongsi maklumat yang timbul dalam rusuhan ini kerana isu-isu perkauman. Kami tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan terhadap mana-mana individu yang cuba menyebabkan ketegangan kaum dan mengganggu keharmonian masyarakat terhadap apa yang berlaku,” katanya pada sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Daerah Subang Jaya (IPD), di sini, hari ini.

Mazlan berkata pegawai di IPD Subang Jaya menerima panggilan daripada orang ramai mengenai insiden itu pada 2.45 pagi.
“Bertindak atas maklumat, sebuah kereta rondaan dihantar ke lokasi, namun di tempat kejadian, seorang perusuh merempuh tetingkap belakang kereta patrol itu dengan melempar batu. Ini menyebabkan pegawai yang bertanggungjawab meminta bantuan tambahan.

“Ketua Polis Daerah Subang Jaya (Penolong Pesuruhjaya Mohammad Azlin Sadari) tiba di lokasi 20 minit kemudian setelah menerima panggilan,” katanya.

Mazlan memberitahu bahawa siasatan awal mendapati 50 lelaki di dalam kuil itu, manakala beberapa individu lain berada di luar pintu istana.

Perang mulut berlaku antara kumpulan kerana mereka menghina dan mencabar satu sama lain, kata Mazlan sambil menambah bahawa ini membawa kepada dua kumpulan bertempur.
“Dua lelaki berusia 30 tahun mengalami kecederaan dalam kejadian itu, selain 18 kenderaan termasuk dua motosikal dibakar,” katanya.

Kedua-dua mangsa dihantar ke Hospital Serdang untuk rawatan dan Mazlan memberitahu bahawa kedua-duanya telah ditangkap untuk membantu siasatan.

“Kami juga menemui beberapa parang dan senjata yang digunakan dalam rusuhan. Insiden itu juga menyebabkan kerosakan ke kuil.

“Kami juga mengesan pemilik kenderaan yang dibakar dan sedang berusaha menentukan kos ganti rugi,” katanya.
Mazlan menambah bahawa keadaan di kuil itu telah menenangkan dengan 700 anggota Pasukan Rizab Persekutuan (FRU) serta pegawai dari unit lain yang menjaga kawasan tersebut.

“Saya yakin lebih banyak penangkapan akan dibuat selepas ini untuk membantu penyiasatan ini. Kes ini melibatkan pencerobohan, rusuhan, pembakaran serta kesalahan-kesalahan lain.

“Saya memberi amaran kepada semua pihak agar tetap tenang dan tidak mengambil perkara ke tangan anda sendiri dengan melanggar undang-undang.

“Marilah kita melakukan tugas kita dan jangan naikkan ini sehingga keganasan mengganggu keharmonian masyarakat,” katanya.

Pada 28 Sept, notis dikeluarkan oleh Mahkamah Tinggi Shah Alam yang memerintahkan penghuni kuil untuk mengosongkan premis pada atau sebelum 15 Okt untuk tujuan penempatan semula.

Walau bagaimanapun, pada 25 Oktober, kira-kira 300 individu yang bertentangan dengan perintah penempatan semula itu berkumpul di luar kuil sementara penempatan semula sedang dijalankan.

Lihat juga Permohonan Maaf Edi Rejang (Isu Promoter Arak)

Sumber: NST

Continue Reading
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply