Saham MyEG Melonjak Semula – EscaBytes
Connect with us

Perniagaan

Saham MyEG Melonjak Semula

Published

on

saham myeg melonjak
Share the News!

Saham MyEG Services Bhd melonjak semula. Para pelabur memasuki stok pada harga yang lebih rendah berikutan penurunan mendadak pada hari Jumaat (19 Oktober 2018). Saham ini menjadi saham yang paling aktif diniagakan semalam dengan 175.6 juta saham bertukar tangan. Ia naik 25 sen, atau 20%, untuk ditutup pada RM1.38.

myeg

Graf saham MyEG dalam tempoh 5 hari. Sumber Google.

Syarikat itu memberitahu Bursa Malaysia selepas dagangan berakhir pada hari Jumaat bahawa ia telah menerima surat daripada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mengesahkan bahawa ia tidak disiasat berhubung dakwaan terhadap bekas timbalan perdana menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi. Harga saham MyEG merosot serendah RM1.05 pada hari Jumaat selepas syarikat itu dikatakan terbabit dalam pertuduhan terhadap Ahmad Zahid Hamidi.




“Dengan penjelasan SPRM, kami percaya kelemahan harga baru-baru ini boleh menjadi peluang untuk mengumpul stok,” kata CIMB Research.

Stok itu digantung pada petang Jumaat. MyEG kemudian mengeluarkan beberapa kenyataan untuk menjelaskan perkara itu. Ia berkata kedua-dua syarikat dan lembaga pengarahnya tidak mengetahui tentang Perunding & Perkhidmatan Mastoro Kenny IT yang dinamakan dalam pertuduhan terhadap Ahmad Zahid. Syarikat itu juga disebut dalam dakwaan terhadap Ahmad Zahid tetapi menafikan sebarang penglibatan Jumaat lepas dalam pemfailan Bursa Malaysia.

CIMB Research berkata para pelabur perlu memanfaatkan penurunan harga yang curam. Pusat penyelidikan itu berkata dengan mengandaikan bahawa MyEG merekrut dan mendaftarkan 50,000 pekerja asing baharu setiap tahun, syarikat itu boleh menjana kira-kira RM100 juta setiap tahun.

“Kami faham bahawa syarikat itu boleh menjana pendapatan RM2,000 setiap pekerja asing baharu. Dengan mengandaikan margin keuntungan bersih sebanyak 50%, keuntungan bersih tahunan MyEG boleh meningkat sebanyak RM50 juta,” kata CIMB.




Firma itu telah mengekalkan harga sasarannya sebanyak RM1.81 untuk saham itu, menilai syarikat itu pada 21 kali keuntungan yang diunjurkan pada tahun kewangan berakhir 30 Sept, 2019.

Lihat Juga Tun M Kecewa, Sedia Letak Jawatan Jika Perlu

Sumber: The Star

Continue Reading
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply