Lagenda Stan Lee (Marvel Comics) Meninggal Dunia – EscaBytes
Connect with us

Hiburan

Lagenda Stan Lee (Marvel Comics) Meninggal Dunia

Published

on

stan lee meninggal dunia

Stan Lee, penulis legenda, editor dan penerbit Marvel Comics meninggal dunia pada usia 95 tahun. Dilaporkan bahawa punca kematian adalah disebabkan penyakit pneumonia atau radang paru-paru. Imaginasi fantasi ciptaan beliau dengan tema superhero atau adiwira sangat memberi kesan kepada pecinta komik.

Stan Lee, yang memulakan perniagaannya pada tahun 1939 dan mencipta atau mencipta Black Panther, Spider-Man, X-Men, Thighty Mighty, Iron Man, Four Fantastic, Hulk yang luar biasa, Daredevil dan Ant-Man dan banyak lagi. Beliau meninggal dunia awal pagi Isnin di Pusat Perubatan Cedars-Sinai di Los Angeles.
Kirk Schenck, seorang peguam untuk anak perempuan Lee, J.C. Lee, juga mengesahkan kematiannya.

Dengan usaha sendiri dan melalui karyanya bersama kolaborasi penulis-penulis seperti Jack Kirby, Steve Ditko dan lain-lain, Stan Lee berjaya membawa Marvel dari hanya perusahaan kecil menjadi penerbit No.1 dalam dunia komik dan kemudiannya menjadi  sebuah gergasi multimedia.

Pada tahun 2009, The Walt Disney Co. membeli Marvel Entertainment untuk $ 4 bilion. Kebanyakan filem superhero mendapat sambutan luar biasa. Antaranya Avengers: Infinity War yang mendapat kutipa $2.05 bilion  atau RM8.6 billion untuk tayangan di seluruh dunia pada awal tahun ini.

“Saya biasa berfikir apa yang saya lakukan tidak begitu penting,” katanya kepada Chicago Tribune pada April 2014. “Orang ramai sedang membina jambatan dan terlibat dalam penyelidikan perubatan, dan di sini saya sedang membuat cerita tentang orang fiksyen yang melakukan perkara luar biasa, gila dan memakai pakaian tetapi saya rasa saya menyedari bahawa hiburan tidak mudah ditinggalkan.”
“Stan Lee adalah luar biasa dengan watak-watak yang diciptanya,” kata pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif Disney, Bob Iger dalam satu kenyataan. “Setiap superhero mempunyai haknya sendiri. Stan mempunyai kuasa untuk memberi inspirasi, menghiburkan dan membuat kesinambungan.”

Presiden Marvel Studios, Kevin Feige juga memberi penghormatan. “Tiada siapa yang mempunyai berkelebihan memberi kesan terhadap kerjaya saya dan segala yang kita lakukan di Marvel Studios daripada Stan Lee,” kata Feige. “Stan meninggalkan warisan yang luar biasa yang tiada tolok bandingnya.”

“Kisahnya mengajar saya bahawa walaupun wira-wira seperti Spider-Man dan Incredible Hulk adalah superhero namun tetap mempunyai kekurangan” kata Gene Simmons of Kiss dalam wawancara 1979. “Melalui kejujuran lelaki seperti Spider-Man, saya belajar tentang warna-warni kehidupan dalam sifat manusia.”

Lee yang dilahirkan di Manhattan menulis, mengarah dan menyunting dalam kebanyakan siri Marvel dan jalur akhbar. Beliau juga menulis jalur komik bulanan, “Stan’s Soapbox,” popular dengan frasa terkenal, “Excelsior!”
Beliau mempunya cara tersendiri di Marvel seperti perbincangan cerita dengan artis, kemudian menulis sinopsis. Selepas artis membuat panel cerita, Lee mengisi belon dan kapsyen perkataan. Proses ini dikenali sebagai “The Marvel Method.”

Lee bekerjasama dengan artis-artis Kirby pada Fantastic Four, Hulk, Iron Man, Thor, Silver Surfer dan X-Men. Dengan artis Ditko dia membuat Spider-Man dan Dokter Strange bedah, dan dengan artis Bill Everett datang dengan Daredevil superhero buta.

Kerjasama tersebut kadang-kadang membawa kepada pertikaian kredit: Lee dan Ditko dilaporkan terlibat dalam pergaduhan, dan kedua-duanya menerima kredit bertulis pada filem dan rancangan TV Spider-Man. “Saya tidak mahu sesiapa menganggap saya melayani Kirby atau Ditko secara tidak adil,” katanya kepada majalah Playboy pada April 2014. “Saya fikir kita mempunyai hubungan yang hebat, bakat mereka adalah luar biasa, tetapi perkara yang mereka mahukan tidak berada dalam kuasa saya untuk memberi mereka. ”

Seperti mana-mana pekerja Marvel, Lee tidak mempunyai hak kepada watak-watak yang dia bantu mencipta dan tidak menerima royalti.
Dilahirkan Stanley Martin Lieber pada 28 Disember 1922, dia dibesarkan di Washington Heights, di mana bapanya, seorang imigran Romania, adalah seorang pemotong kain. Seorang pencinta buku pengembaraan dan filem Errol Flynn, Lee lulus dari DeWitt Clinton High School, menyertai Projek Teater Federal WPA, di mana dia muncul dalam beberapa panggung.

Pada tahun 1939, Lee mendapat pekerjaan untuk $8 seminggu di Marvel pendahulu Timely Comics. Dua tahun kemudian, untuk Kapten Amerika Kirby dan Joe Simon No. 3, dia menulis kisah dua halaman bertajuk “The Revenge’s Revenge!” yang digunakan sebagai pengisi teks. Beliau mula menggunakan nama pena Stan Lee.

Dia dinamakan editor interim pada umur 19 oleh penerbit Martin Goodman ketika editor sebelumnya berhenti. Pada tahun 1942, beliau mendaftar di Tentera Darat dan berkhidmat di Signal Corps, di mana dia menulis buku panduan dan latihan dengan kumpulan yang termasuk pemenang Oscar Frank Capra, pemenang Pulitzer William Saroyan dan Theodor Geisel (aka Dr. Seuss). Selepas perang, dia kembali ke penerbit dan berkhidmat sebagai editor selama beberapa dekad.

Berikutan peneraju DC Comics dengan Justice League, Lee dan Kirby pada November 1961 melancarkan pasukan superhero mereka, Fantastic Four, untuk komik Marvel yang baru dinamakan semula, dan Hulk, Spider-Man, Doctor Strange, Daredevil dan X-Men tidak lama lagi diikuti . The Avengers dilancarkan sebagai nama sendiri pada September 1963.

Pada tahun 1972, Lee menjadi penerbit dan melepaskan tugas sebagai pengarang editorial Marvel untuk menghabiskan masa beliau mempromosikan syarikat itu. Dia berpindah ke Los Angeles pada tahun 1980 untuk menubuhkan sebuah studio animasi di Hollywood. Lee membeli rumah yang menghadap Sunset Strip yang pernah dimiliki oleh penyiar Jack Benny, Don Wilson.

Lee melancarkan Stan Lee Media yang berpangkalan di internet pada tahun 1998, dan studio penciptaan, pengeluaran dan pemasaran superhero dipublikasikan setahun kemudian. Walau bagaimanapun, apabila penyiasat menemui manipulasi stok haram oleh rakan-rakannya, syarikat itu memfailkan perlindungan Bab 11 Bankrups pada tahun 2001.

Pada tahun 2002, Lee menerbitkan sebuah autobiografi, Excelsior! The Amazing Life of Stan Lee.

“Dia bekerja tanpa mengenal penat lelah sepanjang hidupnya yang mencipta watak-watak yang hebat untuk tontonan dunia. Dia ingin memberi inspirasi kepada kami dan kami semua menggunakannya untuk menjadikan dunia ini tempat yang lebih baik.

Lihat juga Avengers 4 Dijangka Jadi Filem Terpanjang MCU

Sumber Hollywood Reporter

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply