Yahoo Tutup! – EscaBytes
Connect with us

Perniagaan

Yahoo Tutup!

Published

on

Share the News!

Kumpulan Yahoo, akan ditutup pada 15 Disember 2020, apabila Verizon merancang untuk meletakkan laman web groups.yahoo.com di luar talian untuk selamanya.

Yahoo! adalah penyedia perkhidmatan web Amerika yang beribu pejabat di Sunnyvale, California, dan dimiliki oleh Verizon Media. Yahoo! yang asli syarikat ini diasaskan oleh Jerry Yang dan David Filo pada Januari 1994 dan diperbadankan pada 2 Mac 1995. Yahoo adalah salah satu pelopor era Internet awal pada tahun 1990-an. Pada 14 Oktober 2020, syarikat Induk Yahoo Verizon Media mengumumkan bahawa Yahoo Group akan ditutup mulai 15 Disember 2020.
Verizon, yang membeli Yahoo pada tahun 2017, mengumumkan keputusan hari ini melalui e-mel yang dihantar kepada pengguna Kumpulan Yahoo dan mesej yang disiarkan di laman web Kumpulan Yahoo.

Pengumuman hari ini menandakan berakhirnya jalan untuk salah satu sistem papan mesej terbesar di internet pada masa itu.

Walaupun begitu, di sebalik sejarahnya yang lama, perkhidmatan Yahoo Groups, yang dilancarkan 19 tahun yang lalu pada tahun 2001, telah jatuh selama bertahun-tahun dan perlahan-lahan kehilangan sebahagian besar pangkalan penggunaannya yang sangat besar untuk perkhidmatan yang lebih baru seperti Reddit, Kumpulan Google, dan Kumpulan Facebook.

Verizon, yang tidak pernah memiliki rencana untuk menghidupkan kembali layanan tersebut, menyebut “penurunan penggunaan yang berterusan selama beberapa tahun terakhir,” mulai menghentikannya tahun lalu.
Proses dua fasa awal diumumkan pada Oktober 2019.

Pada masa itu, Verizon mengumumkan bahawa pengguna tidak lagi dapat membuat kandungan baru (perbincangan) ke laman web tersebut setelah 21 Oktober, dan syarikat itu merancang untuk menghapus semua kandungan pengguna yang lalu pada 14 Disember 2019 secara kekal.

Secara misterius, Verizon juga membunuh percubaan pengguna untuk mengarkibkan perbincangan masa lalu mereka.

Walaupun langkah-langkah Verizon 2019 membolehkan laman web Yahoo Groups hidup, laman web ini tidak pernah sama.
Pengguna kehilangan kemampuan untuk menghantar perbincangan baru di papan Yahoo, tetapi mereka masih mempunyai kemampuan untuk membuat kumpulan baru dan melakukan perbualan e-mel secara besar-besaran dengan semua ahli sekaligus.

Dengan dua keputusannya, Verizon dengan berkesan mengubah Kumpulan Yahoo dari papan pesanan menjadi senarai surat, keputusan di mana banyak yang melihat tulisan di dinding untuk Kumpulan Yahoo dan mengharapkan perkhidmatan tersebut akhirnya ditutup pada tahun 2020 atau seterusnya.

Pengumuman terakhir itu dibuat hari ini.

Menurut Verizon, mulai hari ini, pengguna Kumpulan Yahoo bahkan tidak dapat membuat kumpulan baru.
Hanya fungsi e-mel yang akan dibiarkan aktif, tetapi ini juga akan hilang selepas 15 Disember 2020, ketika Verizon merancang untuk menutup semua infrastruktur Yahoo Groups dan mengakhiri era bagi banyak pengguna internet awal.

Sementara itu, Verizon mendorong mana-mana ahli Yahoo Groups yang tidak meninggalkan laman web ini Disember lalu untuk mengatur dan berpindah ke papan pesanan baru dan tempat pertemuan sebelum e-mel mula melantun.

Nota admin: Dah boleh slow2 tukar email kepada yang lain contoh Gmail, Live dan sebagainya. Jangan lupa tukar email untuk log masuk akaun sosial media anda ya!

Sumber: deadline.com

Continue Reading